Ränterisk reduceras genom bauspara med fast låneränta – ett lyft för svensk fastighetsmarknad?

Redan vid avtalsskrivningen är både baubesparingarna och framtida bausparlånets låneränta fixerade. Du får alltså ett löfte om dagens ränta för utnyttjandet flera år senare. Du kan därför förlita sig på den angivna räntan under hela bausparavtalets löptid.

Eftersom bausparlånen finansieras av kundernas sparinlägg förblir dessa ”baubesparingar” i en sluten fondkrets. Just detta slutna system av medel ur baubesparingar som är som en kollektiv för varandra. Sparare finansierar lånare och tvärtom. Ett kollektivt kreditinstitut för baubesparingar är därför i viss utsträckning oberoende av kapitalmarknaden. För större bostadslån tex. för uppföring av ett hus används vanligtvis inte enbart baubesparingen.

Man kan använda sig av en kombination av bottenlån av huvudbanken och baubesparingen plus bausparlån av specialbanken. Detta gör finansieringen säkrare för både banken och kunden och lånekostnaden minskar för kunder och leverantörer.

Specialbank, kollektivbank eller Bausparkasse. Detta är namnen bakom systemet. En Bausparkasse är en bank endast för baubesparingar och bausparlån och bedriver inga girokonto, inget värdepappershandel eller annan sedvanlig bankverksamhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *