Hur går Bausparkasse ihop med privat pensionssparande?

Jodå, det låter långsökt men här kommer upplösningen med tanke på privatpension. Om du köper en bostadsrätt idag är meningen att du själv ska bor i den. BR-föreningen ville ju att man vet att dom som bor i huset sköter sig och att det är lugnt och bra. Så har er harit sen länge i Sverige. Samtidigt har det varit ett litet extraknäck att hyra ut den ett par veckor till nära vänner då och då. Och självklart har du deklarerat det med.

Tänk dig nu att fastighetsmarknaden växer och man i viss mån tar del av detta med blick mot privatpensionen? För att se hela bilden måste vi dock gå tillbaka till jordabalkens 1kap. 1 a § för att förstå inverkan av ändringarna som har skett ett antal år sen gällande äganderätten.

Det finns idag möjligheten att inte bara förvärva bostadsrätt utan även äganderätt dvs. köpa en lägenhet i ett bostadshus direkt utan förening imellan. Att kunna separera en enskild lägenhet ur en byggnad är uttryckt som ”tredimensionell fastighet”. Sedan finns en äganderättsförening på samma vis som ovan fast du får hyra ut lägenheten permanent. Givetvis är även där föreningen väldigt benägen att ha hyresgäster passar in i bilden. Men i stort är det upp till dig själv att detta funkar och du köper lägenhet för uthyrning i rätt läge, passande för din pengarbörs och i den kvalitén som området medger osv.

Hela bostadsfinansieringen dvs. bottenlånet upp till 85%  på ena sidan och baubesparingarna plus bausparlånet med dagens fixerade räntan som du får vid tilldelningen om 10 år på den andra sidan är då schemalagd på det viset att allting skall vara amorterade vid pensionsålderns start. Lägenheten är då din egen och du har hyran som ett tillskott till privatpensionen. Givetvis minus dom beloppen som inte kan läggas om till hyrestagaren. Det låter enkelt och det är det principiellt också.

Hör av dig om du vill veta mer under starta (@) bauspara.nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *