Spara för bostaden – När startar man med att bauspara ?

Det finns många skäl att spara fast motivationen är dock ganska låg. Vilket mål har man?

Sin egen och familjens välmående, skydd och säkerhet uttrycks i tryggt boende, i en passande mobilitet och allmän livskvalité. Jag tror så gott som alla instämmer där helt. Att spara till första målet dvs. tryggt boende känns som en lång väg att gå, eller hur? Men om någon bank skulle ge dig löfte om att du får ett bausparlån över halva din insats med tämligen låg ränta om du sparar ihop den andra halvan av din önskade insats till husköp? Hur känns det? Är det ett mål som du kan siktar mot?

Här kommer nu svaret om starten. Tänk att du sparar din insats ihop i två år. Det blir rätt jobbigt att lägga undan så pass mycket pengar. Men om du startar redan när du är liten? Vem ska besluta det? Det är då just föräldrar eller mormor eller farfar som kan tänka sig att lägga undan ett litet belopp i 25år framåt.

Resultat är att dina föräldrar skulle kunna har sparat tex. 25år x 12mån x 300kr = 90.000kr. Ovanpå får du bausparlånet på 90.000kr till dagens ränta om 25år. Med dessa 180.000kr har du insats till bottenlånet och det är inte lite pengar. Den kalkylen kan du lätt förändra fram till dom baubesparingar och den löptid som du själv vill. Till dig själv väljer du en kortare tid, till barnen lite längre och till det nytillkomna barnbarnet en ganska lång löptid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *